Produkcja czekolady bruksela

Diet StarsDiet Stars Maneira saborosa para uma figura esguia

Czekolada jest drinku z najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, składa się ją w wielu możliwościach. W nieomal każdym sklepie można zdobyć wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Modna jest zarazem czekolada mleczna kiedy również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym etapem jej otrzymywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, oraz w finale tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w zależności z tego który produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona znacznie w mechanizmie automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów nosi ona osoba sypką, którą wspomina się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się również na sucho jak również na mokro. Proces konszowania na sucho jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji kończy się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.